- Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs per megawattuur vrijdag met zo’n 10 procent.
- Dat is nog ver onder de piek van bijna 350 euro per megawattuur afgelopen zomer toen Rusland de gaskraan grotendeels dichtdraaide.
- Maar president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank waarschuwt dat de gasprijs ook in 2023 relatief hoog kan blijven.
- Lees ook: Nederland gaat mogelijk minder gas oppompen uit eigen, kleine gasvelden – klimaatdoel botst met leveringszekerheid
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor “te vroeg te veel optimisme” over de dalende gasprijzen. Wel denkt hij dat de inflatie in Nederland dit jaar niet meer zo hoog zal uitkomen als vorig jaar.
Als Nederland in een economische recessie belandt wordt het volgens Knot daarbij een “hele milde recessie” en dat is “niets om je echt druk over te maken”, zei hij zondag in tv-programma WNL Op Zondag.
“Op dit moment lijkt het erop dat de gasprijzen iets aan het terugkomen zijn”, merkte Knot op. Maar of die dalende lijn op de gasmarkt doorzet, zou nog niet te zeggen zijn. “De gasvoorraden moeten in de loop van dit jaar weer gevuld gaan worden voor de volgende winter. Dat kunnen we dit jaar niet meer doen met Russisch gas waar we dat vorig jaar nog wel konden doen. Dus laten we hier nog even een slag om de arm houden.”
Inflatie nog steeds te hoog in Nederland
Dat neemt volgens hem niet weg dat de energieprijzen dit jaar waarschijnlijk niet meer zo hard zullen stijgen als vorig jaar. Over de gehele linie zakt de inflatie dit jaar terug tot 5 à 6 procent, schat Knot in. Dat betekent dat het leven in Nederland dit jaar nog 5 à 6 procent duurder wordt. Volgens Knot blijft de inflatie daarmee nog steeds op een veel te hoog niveau.
De DNB-president merkt ook op dat de inflatie zich inmiddels heeft verbreed. Het is niet alleen de energierekening die flink omhoog is gegaan, dat geldt ook voor de prijzen van diensten als een bezoek aan de kapper of de boodschappen bij de slager.
Volgens Knot zal de Europese Centrale Bank (ECB) de rente in de eurozone daarom nog meerdere keren moeten verhogen. Door lenen duurder te maken probeert de ECB de vraag in de economie af te remmen en dat zou de inflatie in de eurozone moeten beteugelen.
"Gaat u er hoe dan ook van uit dat wij in februari en in maart beide keren er een half procentpunt bij de rente op zullen doen, dat we daarmee nog niet klaar zijn dus dat er ook nog wel iets gaat volgen in mei en in juni enzovoort", aldus Knot, die ook een van de beleidsbepalers is bij de ECB. Over de omvang en timing van de rentestappen na maart is hij nog niet specifiek. "Maar dat we nog niet klaar zijn is duidelijk."
Knot hanteert voor een recessie de definitie van twee kwartalen op rij met economische krimp. Omdat Nederland in het derde kwartaal van vorig jaar krimp kende, sluit hij een recessie niet uit. De cijfers over het vierde kwartaal moeten namelijk nog naar buiten komen. Maar volgens Knot is er ook een "reële kans" dat Nederland een recessie ontloopt. Hij merkt op dat consumenten hun geld in december al weer behoorlijk lieten rollen.
Gasprijs stijgt weer op groothandelsmarkt
De Europese gasprijs is weer behoorlijk gestegen sinds eerder deze week nog het laagste prijsniveau in meer dan een jaar werd bereikt. Dat komt door het koude winterweer, waardoor mensen meer moeten stoken.
Handelaren op de gasmarkt houden ook de situatie in Azië nauwlettend in de gaten, want als de vraag naar gas daar opeens flink toeneemt kan dat de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa onder druk zetten.
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs klom de prijs per megawattuur vrijdag met zo'n 10 procent tot meer dan 67 euro. Een paar dagen geleden lag de prijs nog onder de 55 euro.
Daarmee zijn we nog wel ver verwijderd van de piek van afgelopen jaar. Toen Rusland afgelopen zomer de gaskraan grotendeels dichtdraaide, steeg de gasprijs tot bijna 350 euro per megawattuur.
Het zachte weer eerder deze winter heeft er voor gezorgd dat de gasvoorraden goed gevuld bleven, waardoor sommige politici al suggereerden dat de ergste energiecrisis in Europa voorbij zou zijn.
Maar deskundigen van de Amerikaans bank JPMorgan Chase wijzen erop dat er nog een spannende tijd aankomt. "Hoewel de vooruitzichten zeker zijn verbeterd, verwachten we nog steeds volatiliteit van de gasprijs in de komende maanden."